Недосвідчені прихильники куріння кальяну роблять одні й теж помилки, яких можна уникнути, уважно дотримуючись деяких правил. Особливо проблеми з'являються тоді, коли намагаються вперше забити кальян у домашніх умовах. Там помилки при курінні кальяну є зовсім кумедними, але вони зникають в міру того, як буде отримуватись корисний досвід.
Помилки при забиванні чаші
Доволі розповсюджений сценарій, тому що тут треба набити руку декількома невдалими випадками. Перш за все треба ретельно вимити чашу. Промивати ємність необхідно навіть після того, як нещодавно магазин кальяного тютюну відправив нову чашу – нема впевненості, що вона є стерильною. Є зауваження щодо рівня води, тому що треба слідкувати, щоб нижній рівень шахти поринув в нього рівно на 2 сантиметри. Якщо порушити цей рівень, то тоді кальян буде доволі важко розкурювати. Рекомендації по забиванню чаші виглядають так:
-
Спочатку треба розпушувати тютюн.
-
Заповнювати тютюном чашу важливо повністю.
-
Не треба, щоб був дотик фольги та тютюну.
Це доволі прості правила, котрі треба запам'ятати назавжди для себе.

Правильна робота з сумішшю
Навіть після того, як будуть отримані базові навички забивати кальян, можна допустити помилки на наступних етапах, а саме під час прогріву. Варто дочекатись, поки чаша прогріється, і на це витрачається до п'яти хвилин. Щоб отримати достатньо насичений смак, але без гірчинки, треба робити глибокі та довги затягування. Повторювати сигаретні затягування тут не потрібно. Що до вибору міцності міксу, то тут рекомендації наступні:
-
Пріоритет по міцності, як для новачків, так і для досвідчених, є легкі мікси. Потім можна переходити і на інші варіанти
-
Якщо важкий мікс дати непідготовленому курцю, то його очікує головний біль та нудота.
-
Міксувати краще компоненти с одним рівнем міцності.
Здійснені часті помилки при забивки та курінні кальяну є підґрунтям для того, щоб вчитися та вдосконалюватися.
Помилки при спробах економити
Тут мова іде не тільки про неякісний, але дешевий тютюн. У цьому процесі не треба економити ні на чому, наприклад, важливо якомога частіше мити сам прилад. Залишати використаний тютюн у чаші надовго заборонено, бо можуть залишитись аромати. Є ризик повного псування колби. Ще регулярно треба замінювати й розхідний матеріал під час куріння:
-
Однієї порції тютюну вистачає не більше, ніж на годину, а далі треба її міняти.
-
Вугілля треба міняти лише тоді, коли процес куріння порушено, або є відчуття, що щось не так.
Є і робота з обслуговування деяких елементів, наприклад, іноді треба робити заміну шланга. Особливо, коли від нього є характерний присмак старих забивок.
Спроби робити нове
Доволі часто основні помилки приготування кальяну виникають тоді, коли є бажання створити нову рецептуру або порядок приготування. І це той випадок, коли помилки є допустимими. У домашньому приготуванні кальяну ніхто не забороняє робити наступне:
-
Пробувати нові процедури забивки.
-
Змінювати кількість вугілля.
-
Створювати свої мікси.
По створюванню міксів є багато уже пропрацьованих рецептів, принципів укладання суміші, порад по роботі с компонентами різної міцності. В домашніх умовах, на відміну від офіційної діяльності у закладах, можна робити усе, що не іде в розріз з правилами безпеки.

Головні правила безпеки
Перед тим, як зайти в інтернет магазин кальянів і щось придбати, варто все ж вивчити принципи поведінки при забитті тютюну. Коли є бажання тимчасово відійти від кальяну, то краще прибирати більшу частину вугілля. Але якщо колбу ніхто не контролює, то треба повністю прибирати усі вугілля. Багато проблем може доставити розігрів вугілля на побутовій плитці, особливо якщо вона індукційного формату. Є великий ризик, що фольга просто прилипне.
Є порада що до зберігання, тому що не треба залишати колбу взимку на балконі – вона ризикує деформуватись від мінусової температури. Мова іде саме про заповнені водою колби, хоча і пусти ємкості краще там не залишати. Щоб не було ризику отримати отруєння від вугілля і чадним газом, не треба поспішати та курити суміш на не розігрітому вугіллі. Варто дочекатись до п'яти хвилин. Але все одно чадний газ ризикує потрапити у систему, і тоді смак тютюну буде з характерним присмаком гірчинки. Щоб це припинити, необхідно продути кальян. Продувку варто робити вкрай акуратно та не швидко.
Перші спроби забити кальян у домашніх умовах майже завжди приречені на помилку і це нормально. Лише далі даний процес буде виконуватись автоматично. Чим більше досвіду в подібній справі, тим простіше буде переходити на створювання та забивку багатокомпонентних міксів. Буде простіше обирати нові аксесуари для кальяну на заміну, шукати якісний тютюн, розуміти техніку затягування.
